Κυριακή 25 Μαΐου 2008

40 χρόνια τα ίδια μακαρόνια.

«Η συντριπτική πλειονότης της ελληνικής νεολαίας έχει αντιληφθή ότι δεν είναι πρόοδος, αλλά θλιβερά οπισθοδρόμησις και θλιβερά εγκατάλειψις εις τα πλέον βοσκηματώδη ένστικτα ολόκληρον αυτό το κίνημα νεανικής "οργής", που παρατηρείται εις πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα και υποδύεται μορφάς συνήθως αηδείς και ενίοτε καταστροφικάς. Δεν χρειάζεται ούτε γενναιότης, ούτε πνευματικότης, ούτε πρωτοτυπία δια να ξαναγίνη κανείς άνθρωπος των σπηλαίων και να συμπεριφέρεται σήμερον ως πίθηκος». Ευριπίδης Στυλιανίδης Υπουργός Παιδείας 2008. Όχι! Λάθος έκανα. Υπουργός Παιδείας Θεοφύλακτος Παπακωνσταντίνου 1968.




«Εις τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια οι φοιτηταί δημιουργούν. Αλλού καταστρέφουν. Εις τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια σπουδάζουν, οπλίζονται διά τον αγώνα της ζωής και κατά τον ελεύθερον χρόνον των οργανώνουν εξορμήσεις κοινωνικής σημασίας. Αλλού αναποδογυρίζουν αυτοκίνητα, ανάπτουν πυρκαϊάς, ξηλώνουν πεζοδρόμια, τρέχουν εις τους δρόμους με κομμουνιστικάς σημαίας. Δεν διαφέρουν οι νέοι των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων με τους νέους των Κρατικών. Παντού είναι το ίδιο ενθουσιώδεις, αγνοί και γενναίοι. Διαφέρει όμως το περιβάλλον εις το οποίον αναπτύσσονται. Εις τα κρατικά ιδρύματα εξακολουθούν να δρουν ασύδοτοι αι ξενοκίνητοι δυνάμεις ανατροπής, αι οποίαι χρησιμοποιούν την νεολαίαν ως όργανον αντιδημοκρατικών και αντεθνικών κατ' ουσίαν επιδιώξεων, υπό διάφορα απατηλά προσχήματα. Εις τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, όμως, έγινε μία Επανάστασις(Παράκαμψη του άρθρου 16), η οποία έθεσε τέρμα εις την κακοποιόν δράσιν των δυνάμεων αυτών.».
Άρθρο του Γ. Πρετεντέρη για το Βήμα. Όχι! Πάλι έκανα λάθος. Παραφρασμένο κομμάτι άρθρου του χουντικού τύπου του 1968. Όπου ιδιωτικά πανεπιστήμια βάλετε Ελλάδα και όπου κρατικά, Γαλλία. Ότι μπήκε σε παρένθεση είναι προσθήκη για την προσαρμογή του κειμένου στα σημερινά δεδομένα.



Όσοι κόπτονται για την άρση του κρατικού ¨μονοπωλίου¨ στην ανώτατη εκπαίδευση, θεωρούν προφανώς οτι το κράτος πουλάει πτυχία. Βλέπουν επομένως την Παιδεία ως είδος προς πώληση με νόμους αγοράς.



(τα αποσπάσματα τα βρήκα εύκολα στον σημερινό Ιό της Κυριακάτικης)

7 σχόλια:

josef είπε...

Εντάκσει ωραία όλα αυτά αλλά νομίζω ότι το είπε ξεκάθαρα ο κ.υπουργός..μη κ ε ρ δ ο σ κ ο π ι κ ά!χεχε

Ανώνυμος είπε...

Με τρόμαξες! Προς στιγμή πίστεψα πως άρχισες να κάνεις ανασκαφές για να βρεις σκατολογίες (με το συμπάθιο!)
Εναλλακτικός τίτλος:
Τα ίδια Παντελάκη μου και πού να σε κρεμάσω... (ή κάπως έτσι... έχω ένα θέμα με τις λαϊκές ρήσεις. Είναι που είμαι αστή και σιχτιρίζω που αποφοίτησα από δημόσιο πανεπιστήμιο. Την τύχη μου!!!)

treblaz είπε...

@ josef

ο κ. υπουργός είναι ο καλύτερος φίλος του φοιτητή.


@ μαγια

Δεν είν κακή ιδέα να κάνω ανασκαφές με στόχο τον εντοπισμό απολιθωμένων περιττωμάτων. Απλά και τα φρέσκα είναι τόσα πολλά που δεν προλαβαίνω. Πνίγομαι.

Ανώνυμος είπε...

Πέρα από τα υπόλοιπα, ο τίτλος του ποστ, ως αυτόνομη συνθηματική οντότητα, γ.α.μ.ι.σ.τ.ε.ρ.ό.ς! :-)
Δεν παίζεται λέμε!

Ανώνυμος είπε...

Σωστά τα λέει ο Θεοφύλακτος. Αν τον ακούγαμε πιο προσεκτικά και κοίταγε ο καθένας τη ΔΟΥΛΙΤΣΑ του δε θα είχαμε φαινόμενα ψυχοπαθούς με τις κροτίδες σήμερα. Το λέει κι εθνικός μας ποιητής, Δ. Σολωμός, στη γυνάικα τσι Ζάκυθος

treblaz είπε...

@theorema

Είμαι ενεργό μέλος της κίνησης ενάντια στην μακαρονοφαγία. Τα έντονα αρνητικά συναισθήματα που μου προκαλούν τα μακαρόνια με οδηγούν ώρες ώρες σε οργίλες αντιδράσεις, συσχετισμούς με δυσάρεστες καταστάσεις του παρελθόντος και βεβαίως συνθήματα . :)

Μπατσόνια-Γουρούνια-Μακαρόνια
(σορυ μου ξέφυγε!)


@ HerrK

Τα βοσκηματώδη ένστικατα μας έχουν κατακυριεύσει φίλτατε τη σήμερον. Ειδικά αυτούς τους ανθρώπους των σπηλαίων, τους Νεάντερνταλ, που υφαρπάζουν κάλπες μέσα απο τα τρυφερά χεράκια πολιτισμένων νομοταγών και καθωσπρέπει, δαπ, χαρωπών φοιτητών/τριων με τα ροζ πουκαμισάκια, που μας θυμίζουν τους ελεύθερους πολιορκημένους. Τρώγανε τα ψηφοδέλτια, άκουσον άκουσον που λέει και ο Γ. Πρετεντέρης. Έδειραν ως άλλοι Καλιγούλες τη Σύγκλητο στο ΑΠουΘού. Θέε μου 'θα μας φανε τα παιδιά μας
θα μας φανε ζωντανούς κανίβαλοι, κανίβαλοι θα γίνουν'!

Ανώνυμος είπε...

Πείτε τα μεσιέ Τρεμπλάζ γιατι εμένα δε μ'ακούνε. Αμέρικαν μπαρ το κάναμε. Ας γραφόντουσαν και αυτοί στη ΔΑΠ να παίρνουν τα θέματα με σμς να ησυχαζαμε όλοι