Είμαι άνθρωπος. Εκ του άνω θρώσκω και ὄπωπα. Κοιτάω ψηλά και αναπηδώ. Χοπ! Θρώσκω λοιπόν στα λιβάδια σαν αγελάδα που θρώσκει. Τι άνω θρώσκεις και όπωπας ρε; Που χαζεύεις; Τι κοιτά ρε; Θα πατήσεις τίποτα κακά. Εκτός και αν τα αποφύγεις αναπηδώντας τα. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των ανθρώπων είναι οτι περπατούν αναπηδώντας καμαρωτοί-καμαρωτοί, σα να έχουν καταπιεί μπαστούνι και κοιτάζουν ψηλά στον ουρανό. Αν δεν αναπηδάς είσαι άνωπος και αν δεν βλέπεις είσαι άνθρωσκος. Άνω βέβαια αν δεν είσαι ανάποδα. Γιατί αν είσαι με το κεφάλι προς το έδαφος τότε κοιτάς κάτω. Επομένως είσαι κάτωπος ή κατάθρωπος ανάλογα με το αν αναπηδάς, γιατί δεν μπορεί, θα βλέπεις όταν κάνεις ακροβατικά. Εκτός πάλι αν κάνεις κάποια στάση στο σεξ και κλείνεις τα μάτια είτε γιατί δε βλέπεται το έτερον μισό σου είτε γιατί σε πήρε ο ύπνος, είτε γιατί έχεις αυτό το βίτσιο οπότε και λέγεσαι κάτωπος που κάνει σεξ. Το μεγάλο πρόβλημα είναι με τους αστροναύτες, που ας πούμε ότι επιδιορθώνουν έναν διαστημικό σταθμό από την εξωτερική μεριά. Τότε που θρώσκουν και που κοιτούν; Πάνω; Πλάγια; Κάτω; Αυτοί τότε χάνουν την ιδιότητα του ανθρώπου. Γίνονται κάτι άλλο που πρέπει να λέγεται θρώποι.
Από την Βικιπαίδεια αντιγράφω:
‘Στο κατ’ εξοχήν έγκυρο Ετυμολογικό Λεξικό τής Αρχ. Ελληνικής τού P. Chantraine (1999, β΄ έκδ.) αναφέρεται: «Le mycénien a-to-ro-qo rend quasi-certaine l’existence d’un second terme -okwo- (exprimant l’idée de visage ou d’aspect), cf. οψ, πρόσωπον, et apporterait un petit appui par ex. à l’explication par *άνδρ-ωπος» (σ. 91).
Η ανάλυση *άνδρ-ωπος «αυτός που έχει όψη ή πρόσωπο άνδρα» είναι αυτή που τείνει να γίνει περισσότερο αποδεκτή στη σύγχρονη γλωσσολογία. Ας σημειωθεί ότι το αρχ. ουσ. ανήρ, ανδρός σήμαινε συγχρόνως «άνδρας, άνθρωπος», πράγμα που αποτελεί κοινό τόπο για πολλές σύγχρονες γλώσσες (λ.χ. αγγλ. man, γαλλ. homme, γερμ. Mann «άνδρας» - man «κάποιος (άνθρωπος)», ισπ. hombre, ιταλ. uomo κ.ά., που όλα συνδυάζουν τις σημ. «άνδρας, άνθρωπος», αντανακλώντας έτσι το γνωσιακό σύστημα των ομιλητών).
Δημοφιλείς παραμένουν ορισμένες παρετυμολογικές αναγωγές, οι οποίες δεν στηρίζονται σε επιστημονικά κριτήρια. Περισσότερο γνωστή είναι η εικαζόμενη αναγωγή σε ἄνω + θρώσκω («αναπηδώ») + ὄπωπα (αρχαϊκός παρακείμενος του ὁρῶ «βλέπω»), βάσει της οποίας ο άνθρωπος είναι το όν που κοιτάζει και κινείται προς τα εμπρός, άρα είναι γεμάτος αισιοδοξία και στόχους. Η άποψη αυτή προσκρούει στους μορφολογικούς κανόνες τής Ελληνικής, διότι παρουσιάζει τονισμό που δείχνει ότι πρόκειται για παράγωγο και όχι για σύνθετο, το δε ρήμα θρώσκω δεν έχει δώσει παράγωγα επίθετα τέτοιας μορφής.’
Ο Galis θρώσκει! Χοπ!
Ολη αυτή την μπουρδολογία μου την καταθέτω ως διαμαρτυρία ενάντια στη χρήση της φράσης κλισέ ‘Είμαι άνθρωπος. Εκ του άνω θρώσκω.’. Δεν αντέχω άλλο να την ακούω και να την διαβάζω. Έχει συνωμοτήσει και το γαμημένο το σύμπαν εναντίον μου επειδή το θέλει πάρα πολύ, οπότε καταλαβαίνεις.
8 σχόλια:
lol
Χαίρομαι που κακογουστα σχολια απο μαλακες στο μπλογκ μου αποτελουν τετοια πηγη εμπνευσης.
"Ξύπνααα...."
επισης τα ελληνικα νομιζω ειναι η μονη γλωσσα που διαχωριζει το man απο το ανθρωπος. Το γενος δηλ. οχι?
ΥΓ. Βγαλτε επιτελους αυτη τη λεκτικη επαληθευση. Για ατομα που βαριουνται ειναι τρομερη υπερπροσπαθεια.
Το σχόλιο στο μπλογκς ήταν μια ακόμη αφορμή ανάμεσα στις πολλές άλλες.
Την ερώτηση δεν την κατάλαβα. Νομίζω όλο το ποστ αυτό εξηγεί.
Την επαλήθευση δεν την βγάζω για τους spammers
Θες να κάνεις και ένα πόστ για τον "τέλειο άνθρωπο" που και καλά -λένε- δε στέκει ως νόημα διότι απ' το άνω- θρώσκω βγαίνει το μήνυμα ότι είμαστε συνεχως ανερχόμενοι και εξελισσόμενοι, άρα δεν μπορεί να είμαστε τέλειοι -διότι αυτό δείχνει τέρμα, τέλος, ωπ δεν θρώσκεις αλλο μεγάλε, έφτασες. Αν γίνεις τέλειος παύεις -λένε- να είσαι άνθρωπος.
Σε παρακαλώ, γράψε κάτι γι' αυτό, τέλος πάντων δε φταίω εγώ που είμαι τέλεια, δε θέλω με αποκηρύξει το ανθρώπινο είδος! ;Ρ
Υποκλίνομαι στην τελειότητα σας και δεσμεύομαι οτι θα αναρτήσω δοκίμιο περι τελειότητας σύντομα στο ύφος του Francis Bacon κουχί του Kevin, ούτε βέβαια του ψητού.
Εγώ πάλι έχω διαβάσει (σε δικά μου γραπτά), ότι το άνθρωπος γράφονταν κανονικά με "ο"! Δηλαδή άνθροπος! Και προέκυπτε από αυτόν που έκανε 69 όντας από κάτω, οπότε "άνω+θρώσκω+οπή", δηλαδή κοιτάω την τρύπα που είναι επάνω!
Αυτά
Ενδιαφέρουσα ετυμολογική ανάλυση και επέκταση. Ο 6 είναι άνθροπος και ο 9 είναι άνθρωπος. Και τώρα μου γεννιούνται εκατομμύρια συνδέσεις παρετυμολογίας στο μυαλό. Αν θεωρηθεί ο 6 άνθροπος τότες αν σταθεί όρθιος και γυρίσει απο την άλλη θα γίνει κάτι σαν ρ και όταν γεράσει θα φθίνει και ο ίδιος και η οπή του και θα γίνει φθινόπορο, που σημαίνει γέρος άνθροπος που παλιά μπορούσε να κάνει 69 ενώ τώρα δεν τον βαστά η μέση του και δεν έχει την ίδια ευλυγισία του 6.
Αποκωδικοποίηση....: σιωπής, ψυχής, θρησκειών, μυθολογιών,....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,.....
URL : www.siopi.gr
Γεια....
( .....άνω, ανεβαίνω, άνοδος, άνθρωπος,.....
.....κάτω, κατεβαίνω, κάθοδος, κάτθρωπος,....:
.....++, -+, +--+ ή -++-,
+-, --,.... )
Με Μπαμπινιωτη (ψευδώνυμο είναι αυτό όπως και το Διαμαντοπούλου γιατι απο αλλου κραταει η σκουφια τους)Ολοι θα αποκαλουμεθα ''Ανθρωσκοι'' και θα μοιαζουμε με Κροκο-δειλους που αναγκαστηκα μονο επανω μπορουν να κοιτανε . .. Στα τσακιδια τους Ολοι αυτοι θα πανε σε λιγο !!!!!.. γιατι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ [Ανθρ (-ακος)Ωπός (Χυμος,χημος) δλδ Χημικη Ενωση του ανθρακος . . Το ενα απο τα 7 επιστημονικά (πια τα λεμε)χαρακτηριστικα που εμπεριέχονται στην (ο)Νομο-θεσία της Δημιουργιας καθε Ελληνικης λέξεως ! ] βρισκεται (Εδω και 10 ΕΤΗ Στην Εποχη που ΘΥΜΑΤΑΙ ΞΑΝΑ ΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΠΕΔΙΑ !!!!!!!και την χρησιμότητά τους !!!! ΕΥΟΙ ΕΥΑΝ .. ΣΥΠΑΤΡΙΩΤΕΣ !!!! και ουχί ''συνμητριώτες'' (όπως ισχυει για καποια αλλη φάρα) αλλα ουτε και ''Συν-Ελληνες'' Η πιο Υβριστικη αυθαδεια των ημερών μας .. που ολο και πιο συχνά ακουγιεται πια στην εεποχη .. . που εχει φτασει ποτε στα αυτια μου !!!!! (Αλλα αν δεν γνωριζει ο Αγραμματος Βουλευτάκος την Ελληνικην και το τι σημαινει η λεξις Ελλην & Εθνος το ΥΠ.Ε.Π&Θρ. τον ΠΑΡΑμόρφωσε . .!!!! ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ !!!!! ΕΥ-Χαριστώ !!!
Δημοσίευση σχολίου