Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

aτιτλο

Αυτή τη σαχλαμάρα την εγραψα ένα μεσημέρι του καλοκαιριού στην παραλία μάλλον επειδή με χτυπούσε για ώρα στο κεφάλι ο ήλιος . Τώρα γιατί αποφάσισα να την αναρτήσω;

Η Γαρμένδια άνοιξε το παράθυρο του ψηλότερου δωματίου του Πύργου της και κοίταξε την απέραντη παραλία που απλωνόταν μπροστά της. Η παραλία της ήταν και το βασίλειό της. Χιλιάδες ξαπλώστρες εκτείνονται παντού και όλες γεμάτες με ανθρώπους. Τα μάτια της Γαρμένδια γέμισαν ομπρέλες.


Οι υπήκοοι βουτάνε από ψηλό βατήρα σε μικρή λιμνούλα με αντηλιακό πριν κατακλύσουν τις ακτές. Οι ακτές είναι τα ορυχεία του βασιλείου. Η Γαρμένδια τρέφεται από την άμμο που βγάζουν οι υπήκοοι. Γεμίζουν κουβαδάκια και τα στέλνουν στον Πύργο.


Τα πλυντήρια δουλεύουν στο φουλ. Εκμεταλλεύονται την παλίρροια και οι πλύστρες του Πύργου απλώνουν τα χταπόδια, τα ρούχα της Βασίλισσας.


Στη σκοτεινή αίθουσα του Πύργου σήμερα καίνε ακατάπαυστα 700 φιδάκια αντικουνουπικά. Εκεί συνήθως δίνει με χασμουρητά τα παραγγέλματα στους υπηκόους της η Γαρμένδια. Μιλά μόνο την πανάρχαια μυστική γλώσσα της χασμουρικής, την οποία καταλαβαίνει μονάχα το συμβούλιο των σοφών νηπίων. Επιβλητική κάθεται στην τεράστια αιώρα λες και περιμένει κάτι. Είναι κάπως ανήσυχη σήμερα. Σφίγγει τη γροθιά της κάθε τόσο και από μέσα της βγαίνουν χιλιάδες κουνούπια για να πέσουν ξερά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από τις αναθυμιάσεις.
Φυτρώνει ένας φοίνικας στην πλάτη της Γαρμένδια τα τελευταία χρόνια. Όταν φυτρώσει και ο άλλος στο κεφάλι της θα στήσει αιώρα για τη μονάκριβη κόρη της, τη μικρή Απελπισία που μεγαλώνει ογδόντα χρόνια μέσα στην κοιλιά της.
Το πρόβλημα είναι ότι τώρα μόλις την έπιασαν οι πόνοι. Έσπασαν και τα νερά που λένε και βλέπω ότι τρέχουν χείμαρροι ολόκληροι. Τα νήπια πνίγονται τα κακόμοιρα και η Γαρμένδια χασμουριέται συνεχώς προσπαθώντας να δώσει οδηγίες. Τι θα κάνουμε; Περιμένουμε να έρθουν οι γιατροί του βασιλείου από ώρα σε ώρα. Οι αγγελιοφόροι μας λένε ότι είχαν για μέρες εγκλωβιστεί θαμμένοι κάτω από αρκετά κιλά άμμου για το πειραματικό μέρος της μελέτης τους για ολιστικά θεραπευτικά αμμόλουτρα. Ανέπνεαν με αναπνευστήρες που κατέβαιναν σε βάθος τριών μέτρων. Τώρα σκάβουν για να τους βγάλουν. Τι γίνεται; Το νερό θα μας πνίξει όλους. Δε θυμάμαι πως είναι να κολυμπάει κανείς σε τέτοια υγρά. Κομμάτια υπερτροφικού πλακούντα. Να τα! Ο Πύργος καταστρέφεται. Η βασίλισσα χασμουριέται. Θεέ μου ξεπροβάλει! Η Απελπισία...είναι κορίτσι!